Το Μυλολάγκαδο στην αρχή της πορείας του κάτω την Ι.Μ. της Σπηλαιώτισσας
Το Μυλολάγκαδο 800 περίπου μέτρα πριν την ἐξοδο στο δημόσιο δρόμο
Το Μυλολάγκαδο στη μέση περίπου της διαδρομής σε μία άγριας ομορφιάς
ΤΟ ΜΥΛΟΛΑΓΚΑΔΟ
Κάτω ακριβώς από το Ιστορικό Μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας βρίσκεται ένα μεγάλο φαράγγι. Το φαράγγι της Σπηλαιώτισσας.Το φαράγγι είναι βατό σχεδόν σε κάθε ηλικίας περιπατητή. Είναι μία μοναδική όαση που ξεχωρίζει και δροσίζει τον άνθρωπο από την καυτή καθημερινότητα των προβλημάτων της ζωής του. Είναι ότι καλύτερο μας έχει χαρίσει η φύση για να ξεχνάμε το άγχος, τις πικρίες και τις στεναχώριες της σύγχρονης ζωής. Είναι η προσωρινή έστω απόδραση από τη βοή των τροχοφόρων και από το νέφος της των πόλεων. Όταν περπατάς σε ένα τέτοιο φαράγγι ξεχνάς και ονειρεύεσαι... Το φαράγγι έχει μεγάλη ποικιλία σε ολόκληρη τη διαδρομή του. Βότσαλα, μεγάλες πέτρες, ανηφόρες, κατηφόρες, δένδρα και γενικά πυκνή βλάστηση που σχηματίζει μία μεγάλη και συνεχόμενη σκιά η οποία διευκολύνει τον οδοιπόρο να περπατήσει ακόμη και σε ώρα μεσημεριού. Η διαδρομή μπορεί να ξεκινήσει από το γεφυράκι του δημόσιου δρόμου και να τελειώσει στη Σπηλαιώτισσα όπου πρέπει να περιμένουν κάποιοι με αυτοκίνητα για να παραλάβουν τους οδοιπόρους. Μπορεί βέβαια να ξεκινήσει και από τη Σπηλαιώτισσα και να περιμένουν τους οδοιπόρους αυτοκίνητα στο δημόσιο δρόμο κάπου κοντά στο γεφυράκι. Το φαράγγι αυτό ξεκινάει από τα βουνά του Ταΰγετου, σε τέσσερις ροές που ενώνονται σε μία κάτω από τη Σπηλαιώτισσα και από εκεί και κάτω δημιουργείται μία διαδρομή τριάμισι περίπου χιλιομέτρων μέχρι τη θάλασσα, διάρκειας περίπου 1
1/2
έως 2 ωρών. Το χειμώνα και ιδιαίτερα από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο περίπου, γεμίζει νερό και χύνεται στη θάλασσα μεταξύ Τσίπας και Καραβοστάσι, ενώ τους υπόλοιπους μήνες (κατά κανόνα) περπατείται και γίνεται μία ονειρώδης διαδρομή που θα τη ζήλευαν και οι πλέον απαιτητικοί οδοιπόροι όλου του κόσμου. Σε μικρή απόσταση από το φαράγγι υπάρχουν περίπου 17 παλαιοί Νερόμυλοι. Εδώ ερχόντουσαν για <<άλεσμα>> από όλα τα χωριά της Μάνης. Η δραστηριότητά τους σταμάτησε σταδιακά μετά το 1950.
Για περισσότερες πληροφορίες και περιηγήσεις του Μυλολάγκαδου και της γύρο περιοχής, για συμμετοχή σε οργανωμένες ομάδες περιήγησης που γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, θα σας ενημερώνουμε και μέσω της παρούσας ιστοσελίδας στη σελίδα «Τα Νέα μας».
Το Μονοπάτι Κάστρο-Τσίπα
Το Μονοπάτι του Κουριού
Το Μονοπάτι Βρύση-Μοναστήρι
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Υπάρχουν πολλά Μονοπάτια στην Κελεφά. Εδώ θα ανεφέρουμε μόνο: α) Το Μονοπάτι - Καλντερίμι Κάστρου - Τσίπας το οποίο κατασκεύαστηκε γύρω στα 1900. Ήταν ένα θαυμάσιο - παραδοσιακό μονοπάτι που δυστυχώς καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του και απέμεινε σε καλή κατάσταση μόνο το παραπάνω κομάτι β) Το Μονοπάτι του Κουριού κατασκευάστηκε γύρω στά 1667 από τους Τούρκους (πρίν από την κατασκευή του Κάστρου, για να μεταφέρουν το νερό, από την Κάτω βρύση στο χώρο που θα χτιζόταν τό Κάστρο και γ) Το Μονοπάτι που αρχίζει μετά την πάνω βρύση και πηγαίνει πάνω από την Αλωνίτσα προς το Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας. Δυστυχώς τα περισσότερα μονοπάτια είναι αδιαπέραστα γεμάτα κλαδιά και αγκάθια. Μερικές φορές ο Δήμος Οιτύλου ή κάποιοι από τους Κελεφιώτες (ντόπιους και ξενιτεμένους) ενδιαφέρονται για κάποιο καθάρισμα. Γρήγορα όμως η μεγάλη βλάστηση της Κελεφάς τα καθιστούν και πάλι αδιάβατα.