ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΕΛΕΦΑΣ ΤΟ ΕΠΩΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΠΗΛΑΙΩΤΙΣΣΑ»
Πληροφορίες για την Ιερά Μονή: κ. Θέμης Πιερρουτσάκος τηλ.: 6932/266.037

Η Ι. Μ. τραβηγμένη από τον απέναντι λόφο

Το μικρό ἐκκλησάκι του γκρεμού

ΠOTE ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ
Ακριβής και βεβαία χρονολογία της ιδρύσεώς της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλαιώτισσας δεν υπάρχει. Υπάρχουν πολλές γνώμες πάνω στο θέμα αυτό. Από τότε που θυμόμαστε το Μοναστήρι αυτό, το γνωρίζουμε σαν «Σπηλαιώτισσα» και έτσι το έλεγαν και οι πατεράδες και οι παππούδες μας, πολύ πριν το 1900 μ.Χ. Το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας, βρίσκεται σε βάθος περισσότερο από 100 σκαλοπάτια κάτω από τον αυλόγυρο της Μονής. Προφανώς το όνομα της Παναγίας«Σπηλαιώτισσας» δόθηκε λόγω της σπηλιάς στην οποία είναι χτισμένο το μικρό εκκλησάκι του βράχου. Στην βορειοδυτική πλευρά του λόφου, πάνω ακριβώς από τη χαράδρα του Μυλολάγκαδου βάθους 300  περίπου μέτρων, είναι «κρεμασμένο» το μικρό αυτό αλλά θαυματουργό εκκλησάκι. Υπάρχουν βέβαια ακόμη δύο-τρία εκκλησάκια στην Ελλάδα με το ίδιο «προσωνύμιο». Όλα όμως ονομάζονται έτσι από κάποια θαυματουργή εικόνα που βρέθηκε με υπερφυσικό τρόπο σε κάποια σπηλιά. Η Παναγία βεβαίως είναι μία, είναι εκείνη που πριν 2009 περίπου χρόνια γέννησε τον Ιησού Χριστό τον αρχηγό και Σωτήρα ολόκληρου του ανθρώπινου γένους. Τα ονόματα που έχουν δοθεί στις εικόνες της Παρθένου Μαρίας, της μητέρας του Χριστού έχουν να κάνουν με το πως εμφανίζεται και πως θεωρείται για τους πιστούς. Παραδείγματος χάριν λέγεται «γλυκοφιλούσα» γιατί σαν στοργική μητέρα εμφανίζεται να φιλά το θείο βρέφος, λέγεται «Πορταϊτισσα», γιατί σαν γερή και απροσπέλαστη πόρτα προφυλάσσει τους πιστούς, λέγεται Σπηλαιώτισσα», γιατί η εικόνα της βρέθηκε μέσα σε ένα σπήλαιο κλπ κλπ.
ΘΡΥΛΟΙ
Εδώ, σ΄ αυτό το Μοναστήρι συνέβησαν αρκετά και σημαντικά γεγονότα τα οποία η λήθη του χρόνου έχει σκεπάσει με την πάχνη της αιωνιότητας αλλά και με την αχλύ της λησμονιάς. Ο θρύλος θέλει να βρίσκεται μέσα σε όλα τα εθνικά γεγονότα της πατρίδας μας, Τουρκική σκλαβιά, κίνημα Λάμπρου Κατσώνη, Ενετικό πόλεμο,  '21, απελευθέρωση της Κρήτης, Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο και Γερμανική κατοχή.

Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ:

Δύο φωτογραφίες (νέες και παλιές) πού δείχνουν τά σημαντικά έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Η Ι.Μ. πριν την ανακαίνιση
Η Ι. Μ. μετά την ανακαίνιση
Ο Ι.Ν. πριν την ανακαίνιση
Ο Ι. Ν. μετά την ανακαίνιση

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΛΗΘΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Είναι όμως χαρακτηριστική, η επίσκεψη στη Σπηλαιώτισσα, το 1976, ενός Νεοζηλανδού που ήλθε από την πατρίδα του, για να προσευχηθεί και να ευχαριστήσει την Παναγία για τη σωτηρία του. Συνάντησε στην Κελεφά τον Παπά-Γιώργη Κελεσάκο, τον Πιέρρο Ιωάν. Γλετζάκο και τον Σαράντο Μεζίτη, οι οποίοι με μεγάλη χαρά τον συνόδευσαν στη Σπηλαιώτισσα. Εκεί τους περιέγραψε τα παρακάτω γεγονότα που έζησε το 1941: «Ήταν κάποιο καλοκαιριάτικο απόβραδο του 1941, όταν ένα τσοπανόπουλο, φύλακας άγγελός μας, μας ειδοποίησε ότι ύποπτες σκιές ανηφορίζουν προς το μονοπάτι της Ιεράς Μονής. Δρόμος διαφυγής δεν υπήρχε. Εμπρός μας χαράδρα που έκλεινε το θάνατο. Πίσω οι κάνες των Ιταλών καραμπινιέρων. Σκέψη εκλογής δεν υπήρχε. Οι δύο σύντροφοί μου και εγώ πήραμε την απόφαση. Ο ένας κατόπιν του άλλου κάναμε το πήδημα του θανάτου (Πήδηξαν από το γκρεμό της Σπηλαιώτισσας προς το φαράγγι). Και τότε έγινε το θαύμα. Κανείς δεν έπαθε τίποτα. Μετά από λίγες μέρες ένα υποβρύχιο μας παρέλαβε και με άλλους Άγγλους στρατιώτες, μας μετέφερε στην Αίγυπτο».